Drenthe in de herfst – Op vakantie met kids!

Bargerveen Drenthe

Wat hebben we toch mooie stukjes natuur in Nederland. En in ons kleine, platte landje loop je zo vanuit de drukke stad een mooi bos in. Maar voor de allermooiste stukjes moet je als Randstadbewoner soms een aardig eindje rijden. Is het het waard?… Zeker!

bargerveenOmdat onze oudste -dit jaar voor het laatst- niet leerpichtig is, konden we nog één keer buiten het seizoen op vakantie. We hebben een last minute aanbieding gebruikt bij Centre Parks. Papa’s en mama’s, wat is Centre Parks toch mooi voor ons. Je kinderen hebben gegarandeerd een geweldige week, en daar hoef je het park niet eens voor af!

CenterParcs de Huttenheugte is uitgerust met speeltuinen, een kinderboerderij, bootverhuur, kinderautoverhuur, een mega tropisch zwembad en meer. De huisjes zijn gezellig, volledig en schoon. De Huttenheugte zit ook nog eens vlak naast Plopsaland Indoor. Bij je boeking kun je met korting een kaartje kopen waarmee de hele week toegang hebt tot dit speelparadijs. De kinderen kunnen Bumba, Kabouter Plop en zijn gang en nog veel andere kinderhelden ontmoeten.

We konden natuurlijk de hele week naar Plopsaland, maar we hadden de hoeveelheid Studio 100 waarschijnlijk niet overleefd. Twee dagen non-stop K3 is wel even genoeg. Dus we gingen op zoek naar wat mooie natuur. Laat Drenthe daar nou helemaal vol mee zitten…

Aanschouw: Bargerveen

Als we uitstappen valt me direct iets op: Het is hier he-le-maal stil. Geen geruis van auto’s, niets. Zelfs de vogels houden zich stil. Ik neem even de tijd om hiervan te genieten. Dit heb je nergens in de Randstad.

by robin waarsenburg

Wat een adembenemend stukje Nederland. Water gaat oeverloos over in land en overal waar je kijkt is het groen. Als je niet uitkijkt waar je je voeten neerzet, zak je weg in het drassige landschap. Dat kan gebeuren met zoveel moois om je heen. Mijn oude gympies hebben het niet overleefd, maar het was het offer waard!

DSC06164brWe zijn hier te gast als mens. Dit gebied is wel van Nederland, maar niet écht van ons. Op onze route komen we dan ook al gauw de eigenlijke bewoners tegen: koeien. Op het bordje aan de rand van het veen stond dat we 25 meter afstand moeten houden van deze zwaargewichten, maar wat doe je als ze midden op het pad staan?

De tijd om daarover na te denken wordt met de stap korter, en even later kunnen we niet meer verder. Onze weg wordt volledig geblokkeerd. We staan oog in oog met de kudde. Hier en daar komt een nieuwsgierige koe een stapje dichterbij, maar ze bewaren een veilige afstand. Vooraan staat een koe die duidelijk de leiding heeft. Daar staat ze, recht voor me, en ze is niet van plan om uit de weg te gaan.

Ik vraag me af wat een koe doet als ze zich bedreigd voelt. Ik gok dat ik het gauw verlies als het op gewicht aankomt. Ik zet een stap naar voren, zodat Amélie en Julian achter me staan. Ik zie dat de koe een stap opzij zet, en in haar flank spot ik een jongere koe. Geen kalfje meer, maar beduidend kleiner dan de rest. Twee moeders die elkaar proberen in te schatten.bargerveen

Robin en ik besluiten dan maar om de kudde heen te gaan. Terwijl we van het pad afwijken houdt de koe ons nauwlettend in de gaten. Plotseling maakt ze een beweging, en als één wezen begint de kudde te rennen. Hun hoeven bonzen en het veen golft – letterlijk.

De weg is weer vrij, en we kunnen onze wandeling afmaken. Van verderop controleert de koe of we wel daadwerkelijk weg gaan. Met een gevoel van verwondering verlaten we dit prachtige gebied, en stappen we de mensenwereld weer in…

Het Bargerveen: een stukje Nederland dat je gevoeld moet hebben. Het voelt als een plek waar we als mens niet horen, maar wel welkom zijn – voor even dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge