Je wilt toch het beste voor je kind?!

boot

Kinderen krijgen is eng. En dan heb ik het niet over de bevalling.

speaker-587687_1280-300x168Vanaf het moment dat je zwanger wordt kan er zo veel mis gaan. Als zwangere vrouw word je dan ook overal voor gewaarschuwd. Wat je moet eten en drinken, hoe je je moet voelen, hoe je je moet bewegen en zelfs hoe je moet poepen. En vanaf dat moment wordt de illusie geschept dat er een perfecte manier is om kinderen te maken.

Perfecte mensen bestaan niet, en perfecte kindjes ook niet

Hoewel iedere moeder weet dat dit zo is, weerhoudt hen dat niet om elkaar tot de grond toe af te branden als iemand het anders doet dan zij. Als het gaat om wat je je baby te eten geeft, kun je op ieder forum wel een groepje supermama’s vinden die het allemaal wel weten. Vers, zoutloos, suikerloos, zonder smaakversterkers, ze hebben een hele eisenlijst voor je klaar. Onder het mom van ‘Je wilt toch gewoon het beste voor je kind?’ mag je ineens alles maar zeggen tegen en over elkaar. Je zou als moeder haast aan jezelf gaan twijfelen. Oh wacht, dat deed je al.

mother-429158_1280-300x199Ook later met de opvoeding kun je bij ze terecht. Hierover weten ze het allemaal beter, en geen van allen zijn ze het eens met de ander. De één zweert bij een harde aanpak, en de ander belt vervolgens bijna Jeugdzorg. De boekentitels en wetenschappelijke artikelen worden over en weer geschoten. Want als het ergens geschreven staat, dan is het waar.

Het is niet gek dat mensen denken dat kinderen krijgen iets heel engs is. Het beeld dat je kind na één foutje eindigt als een complete psychopaat wordt je vanaf de conceptie al voorgehouden. En het nieuws leert ons dat als je het zelf niet verpest, een geflipte vreemdeling het wel even voor je doet.

Ik wil niet meer bang zijn

Ik wil mijn kinderen zo min mogelijk beperken. Ik wil dat ze kunnen zijn wie ze willen zijn. Het probleem is alleen dat mensen vaak niet weten wie ze willen zijn, tot ze oud genoeg zijn om hun ouders te verwijten dat ze niet geworden zijn wat ze hadden willen worden.

Ik denk niet dat ouders er op de wereld zijn om hun kinderen tegen alles te beschermen. Je kunt nu eenmaal niet alles voorkomen. Alles wat je kunt, is zo hard mogelijk je best doen. Je kind zal zich ooit pijn doen, hoe dan ook. Maar pijn is nodig om te groeien en te leren. Lieve ouders, de wereld is hard. Keihard. Maar probeer hem alsjeblieft niet in bubbelplastic te wikkelen.

Wat de supermama’s betreft:

Ik weet best dat jullie het stiekem ook heel eng vinden. Dat jullie ook ’s avonds in bed liggen te bedenken wat je allemaal fout deed die dag. En dat jullie stiekem best ook eens naar de McDonald’s zouden gaan. Zullen we het onszelf wat makkelijker maken, en gewoon toegeven dat we allemaal maar wat doen? Laten we afspreken wat we allemaal al weten: Er is geen perfecte manier om je kinderen op te voeden. Laten we gewoon relaxen, want relaxte moeders krijgen relaxte kinderen. En je wilt toch wel het beste voor je kind?

 

Dit artikel verscheen eerder op Lilyrose.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge