Waarom zijn Nederlandse kinderen de gelukkigste van de wereld?

happyface

Uit onderzoek van Unicef blijkt dat Nederlandse kindjes het dik voor elkaar hebben. Vergeleken met de andere 29 landen op de lijst, scoren ze hoog op onderwijs, gedrag en welvaart. Ook vinden Nederlandse kinderen makkelijk vriendjes en zeggen ze goed te kunnen praten met zowel hun vader als hun moeder. Maar waarom? Is het de frisse lucht? Het schone water? Luie Mama laat er haar eigen theorieën op los.

 

1. Blije mama’s = blije kindjes

Moeders hebben het best goed in Nederland. Neem alleen al de kinderbijslag, dat is niet vanzelfsprekend. En de zorg die je na je bevalling krijgt is niet overal zo goed geregeld als in ons landje. In Amerika bijvoorbeeld is er helemaal niets. Geen kraamhulp, geen betaald verlof voor nieuwe vaders en zelfs de moeders moeten al gauw weer aan de bak. Moeders in Nederland krijgen een bijzonder goede start na de geboorte, en dat is uniek.

 

2. Onze kindjes zijn gezonder

We staan op nummer 1 wat betreft gezond gewicht en voor het eten van ontbijt. Bovendien eten ze op tijd (6 uur, etenstijd!) en slapen ze genoeg. We kunnen nog wel wat werken aan het eten van fruit: daarmee staan we op plek 23!

 

3. Hardwerkende papa’s

DSC06164brOnze mannen werken hard. En dan dus niet zozeer op werk: vaders in Nederland hebben vaker een parttime baan. Ze zijn dus vaker thuis bij hun kinderen, en helpen meer in het huishouden. Kortom: superhelden.

 

4. Ze gaan naar school én hebben het naar hun zin

Naar school gaan is nog altijd een enorm voorrecht. In Nederland gaat 99.6 procent van de kinderen naar de basisschool. Daarmee eindigen we op plek 2, vlak onder Frankrijk. Ook wordt “slechts” een kwart gepest, daarmee eindigen we op plek 8. Tachtig procent van de kinderen vindt hun klasgenoten behulpzaam en aardig.

 

5. Geen druk

Wat vrij uniek is in onze cultuur, is dat er bijna geen druk op onze kinderen wordt gelegd. Dat zoonlief papa achterna gaat, is voor veel Nederlanders een ouderwetse gedachte. Iets doen wat je leuk vindt is belangrijker dan presteren.

 

6. Oma-dag!

In Nederland passen oma’s en opa’s vaak op de kinderen als de ouders aan het werk zijn. En niets is zo fijn als een dagje bij opa en oma. Want je weet: een dag bij opa en oma is gewoon een volwaardige kinderspa.

 

7. Hagelslag!

Need I say more? Stiekem word ik zelf ook best gelukkig van hagelslag. Met pindakaas of boter, of gewoon zo uit je hand. Geen wonder dat Nederlandse kinderen zo vaak ontbijten! Geluk op een boterham, heerlijk!

Dus, Nederlandse papa’s en mama’s: wees er maar trots op. Wij hebben de gelukkigste kindjes. En daar hebben de bovenste punten wel veel mee te maken, maar uiteindelijk doen wij toch het werk. Trakteer jezelf maar op een boterham met hagelslag!

Meer van dit? Volg me op Facebook!

hagelslag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge